0004.jpg
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)
Začetek Novice 2. izdaja Terminološkega slovarja avtomatike
PDF Natisni E-pošta
2. izdaja Terminološkega slovarja avtomatike
Prispeval Božo Bratina
Četrtek, 21 Junij 2018 14:09

Spoštovani člani DAS-a,

obveščamo vas, da je na spletišču Termninologišče na voljo 2., dopolnjena in pregledana izdaja Terminološkega slovarja avtomatike. Po slovarju je mogoče iskati tudi preko portala Fran.

Terminološki slovar avtomatike je bil izdan leta 2014 v tiskani obliki in leta 2015 tudi v elektronski obliki na spletišču Terminologišče. V začetku leta 2017 so se avtorji slovarja odločili, da začnejo s pripravo 2., dopolnjene in pregledane izdaje slovarja. Za prenovo so najbolj zaslužni Rihard Karba, Gorazd Karer, Juš Kocijan, Tadej Bajd in Mojca Žagar Karer (Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša). Po dveh letih intenzivnega dela, ki je potekalo v okviru rednih sej, so pregledali, popravili in dopolnili celoten slovar. Tako kot pri 1. izdaji slovarja, so tudi tokrat zapisnike sej sproti pregledovali in komentirali trije strokovnjaki s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, in sicer izr. prof. dr. Peter Planinšič, doc. dr. Nenad Muškinja in izr. prof. dr. Rajko Svečko.

Zasnova in zgradba slovarja je ostala enaka kot v 1. izdaji. Upoštevani so bili tudi predlogi in pripombe uporabnikov, ki so jih poslali na e-naslov avtomatika@zrc-sazu.si. Popravljenih je 317 iztočnic, pri čemer je večinoma šlo za manjše popravke ali uskladitve z dodanimi iztočnicami. Dodanih je tudi 275 povsem novih iztočnic. 2., dopolnjena in pregledana izdaja slovarja tako vsebuje 2020 iztočnic in 2306 angleških ustreznikov. Knjižna izdaja še vedno ostaja relevantna, 2. izdaja (ki je namenoma le elektronska) pa potrjuje dejstvo, da je terminologija živa stvar, ki se spreminja in razvija.

Novo izdajo Terminološkega slovarja avtomatike najdete na že znani povezavi:

https://isjfr.zrc-sazu.si/sl/terminologisce/slovarji/avtomatika#v

Kot doslej bomo hvaležni za pripombe, predloge in popravke, ki jih lahko pošljete na e-naslov

avtomatika@zrc-sazu.si.

Lep pozdrav,

Božo Bratina

Zadnjič posodobljeno ( Torek, 26 Junij 2018 09:14 )