0004.jpg
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)
Začetek Novice
PDF Natisni E-pošta
Predstavitev Avtomatiziranega namiznega nogometa
Prispeval Božo Bratina   
Torek, 01 Februar 2022 13:32

PREDSTAVITEV AVTOMATIZIRANEGA NAMIZNEGA NOGOMETA

V četrtek, 3. februarja, bo ob 11. uri v avli Fakultete za elektrotehniko potekala predstavitev avtomatiziranega namiznega nogometa, ki je nastal pod okriljem Laboratorija za avtomatiko in kibernetiko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (FE UL).

ČE SE DOGODKA NE BOSTE MOGLI UDELEŽITI V ŽIVO, BOSTE LAHKO NEPOSREDEN PRENOS SPREMLJALI NA FAKULTETNI YOUTUBE STRANI.

 

Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko je razvil avtomatiziran namizni nogomet poimenoval FuzbAI. Gre za namizni nogomet, ki je popolnoma avtomatiziran za eno moštvo in na ta način omogoča tekmovanje človeka s kibernetskim strojem. Glavni namen projekta pa ni samo v igranju namiznega nogometa. Cilj ekipe, ki sodeluje v projektu, je navdušiti študente in mlade raziskovalce, da se lotijo dopolnjevanja inteligence navideznega igralca in se na koncu pomerijo med seboj. Obenem je v sistemu FuzbAI možno testirati algoritme in rešitve, ki bi jih drugače srečali pri vožnji avtonomnih vozil, hitrih dinamičnih procesih v industriji in še marsikje.

 

Spopad: človek proti kibernetskemu stroju

V omenjenem laboratoriju so zaključili prvo, osnovno fazo projekta. Cilj te faze je bila avtomatizacija namiznega nogometa v takšnem obsegu, da kibernetski sistem nadomesti igralce na eni strani namiznega nogometa. Na ročkah so za premikanje nameščeni servomotorji, njihov položaj in zasuk razpoznamo s pomočjo dveh kamer, ki sta nameščeni nad igralno površino in zaznavata črtne kode na ročkah ter položaj žogice. Navideznega igralca usmerja program, ki nadzira potek igre v realnem času, preračunava hitrost in smer žogice. S temi podatki se algoritem odloča, katero palico je treba premakniti in zavrteti, da dobi žogica ustrezno smer in hitrost glede na to, ali gre za podajo ali za strel na gol. V grafičnem vmesniku pa lahko spremljamo položaj igralcev in žogice.

 

Odličen poligon za preizkušanje različnih idej in rešitev

Za avtomatizacijo poligona so raziskovalci uporabili sodobne metode s področja senzorike, aktuatorjev in vodenja. Izdelan je vmesnik, s katerim lahko zajemajo glavne podatke o stanju naprave, izvajajo predlagane akcije in ga programirajo. V prihodnosti pričakujejo, da bo to odličen poligon za praktično preizkušanje metod, ki jih študentje spoznavajo pri svojem študiju: metod s področja gradnikov vodenja, od senzorike do aktuatorjev, metod adaptivnega in prediktivnega vodenja in predvsem metod s področja računalniške inteligence. Obenem je v sistemu FuzbAI možno testirati algoritme in rešitve, ki bi jih drugače srečali pri vožnji avtonomnih vozil (bodisi v cestnem prometu ali industriji), hitrih dinamičnih procesih v industriji (kot je, na primer, manipulacija izdelkov na hitrem tekočem traku), pri sistemih strojnega učenja in njihovi uporabi.

 

Popularizacija avtomatike

V Laboratoriju za avtomatiko in kibernetiko FE UL se sicer že vrsto let ukvarjajo s popularizacijo področja avtomatike. Že leta 2000 so namreč začeli razvijati poligon za robotski nogomet, pri katerem se v igranju pomerijo ekipe z avtonomnimi vozili (RoboBrc), nato so organizirali tekmovanje LegoMasters, v sklopu katerega Lego roboti na poligonu opravljajo določene naloge in medsebojno tekmujejo, avtomatiziran namizni nogomet pa je bil do sedaj največji izziv.

 

Še več podrobnosti najdete v priponki.

 

Lep pozdrav,

prof. Igor Škrjanc, prof. Sašo Blažič

FE UL

Zadnjič posodobljeno ( Četrtek, 10 Februar 2022 09:14 )
 
PDF Natisni E-pošta
Virtualno srečanje in občni zbor DAS 2022
Prispeval Božo Bratina   
Sreda, 26 Januar 2022 12:53

Virtualno srečanje

Društva avtomatikov Slovenije

 

Spoštovani člani DAS,

Vabim vas na srečanje Društva avtomatikov Slovenije, ki bo v sredo, 9.2.2022 ob 9. uri, v virtualni obliki, z naslednjim programom:

 

A) 09.00: Uvodno predavanje

Predavatelja: prof.dr. Drago Matko, as.dr. Matevž Bošnak, Fakulteta za elektrotehniko, Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko

Naslov predavanja: NEMO-HD - mikrosatelit visoke ločljivosti za opazovanje Zemlje

Povzetek predavanja: Predavatelja bosta najprej podala fizikalne osnove sončno sinhrone tirnice in predstavila Center odličnosti SPACE-SI. Nato bosta predstavila razvoj in sestavo satelita NEMO HD, njegovo testiranje, zemeljski segment, izstrelitev, sisteme vodenja in uporabo. Sledil bo prikaz idej, ki smo jih implementirali na satelitu in sicer pet načinov zajemanja slike (Način pomikanja območja zajema, Način pomikanja razpršenega območja zajema, Opazovanje/nadzor cilja v realnem času, opazovanje/nadzor ciljne trajektorije na Zemlji v realnem času in Stereo način). Predavanje bosta zaključila s predstavitvijo simulatorja načinov zajemanja slike ter video posnetkov rezultatov simulacije in ustrezne realizacije na  satelitu. 

 

B) 09.45: 28. občni zbor DAS

 Predlog dnevnega reda:

1. Otvoritev občnega zbora in ugotavljanje sklepčnosti

2. Uvodno predavanje (povzetek zgoraj)

3. Izvolitev organov občnega zbora.

4. Pregled sklepov in potrditev zapisnika 27. občnega zbora DAS.

5. Poročilo o delu društva za leti 2020 in 2021.

6. Finančno poročilo 2020 in 2021.

7. Poročilo nadzornega odbora.

8. Plan dela za leto 2022.

9. Finančni plan za leto 2022.

10. Razno.

 

Povezava za udeležbo: https://uni-lj-si.zoom.us/j/96542361665

 

 

Giovanni Godena

predsednik DAS

Zadnjič posodobljeno ( Torek, 01 Februar 2022 12:36 )
 
PDF Natisni E-pošta
Razpis za nagrade TM TVP
Prispeval Božo Bratina   
Četrtek, 20 Januar 2022 12:39

Spoštovani!

Tehnološka mreža Tehnologija vodenja procesov na spletni strani TM TVP objavlja

razpis za nagrade za najboljše magistrsko delo in najboljše visokošolsko strokovno/univerzitetno diplomsko delo.

Širša področja, s katerih pričakujemo prijave, so:

  • avtomatizacija strojev in naprav,
  • vodenje kompleksnih sistemov in tehnoloških procesov,
  • inteligentni sistemi in procesi v pametnih tovarnah,
  • diagnostika, prognostika in samovzdrževanje strojev in naprav,
  • avtonomna vozila,
  • podpora logističnim procesom v podjetjih,
  • tehnologije vodenja za pametno upravljanje z energijo, večjo kakovost bivanja in manjše onesnaževanje okolja,
  • sodobne IKT v sistemih vodenja, npr. internet stvari, umetna inteligenca, oblačne tehnologije, velepodatki,
  • tehnologije in znanja za razvoj novih orodij in gradnikov za sisteme vodenja,
  • druga področja, povezana s problematiko vodenja sistemov in procesov.

 

Vlogo z vso dokumentacijo je treba oddati v elektronski obliki na naslov info@tvp.si (zadeva: Nagrade TM TVP), do 18. 2. 2022. Razpis se nanaša na dela, ki so bila zaključena v letu 2020 ali 2021.

Nagrade in priznanja bodo podeljena na prireditvi v okviru Dnevov avtomatike ali na posebnem spletnem dogodku TVP, predvidoma 31. marca 2022.

Vljudno vabimo mentorje kandidatov oziroma podjetja, kjer je kandidat zaposlen ali kjer je opravljal diplomsko oz. magistrsko delo, da prijavite kandidate na razpis.

Hvala za vaše sodelovanje!

Gorazd Karer

V imenu Komisije za nagrade in priznanja TM TVP

Zadnjič posodobljeno ( Četrtek, 20 Januar 2022 12:40 )
 
Stran 5 od 26